E-podręczniki do kształcenia w zawodzie dietetyk - zestawienie dostępnych zasobów edukacyjnych.
Na publikację składa się 32 tematycznych podręczników przygotowujących do pracy w zawodzie Dietetyk. Każdy z podręczników zawiera:
wymagania wstępne oraz wykaz potrzebnych umiejętności w zawodzie Dietetyk,cele kształcenia, wykaz umiejętności, jakie można ukształtować podczas pracy z poradnikiem,materiał nauczania, „pigułkę” wiadomości teoretycznych niezbędnych do opanowaniatreści jednostki modułowej,zestaw pytań przydatny do sprawdzenia poziomu opanowania podanych treści,ćwiczenia pomagające zweryfikować wiadomości teoretyczne oraz ukształtować umiejętności praktyczne,sprawdzian osiągnięć, przykładowy zestaw zadań i pytań,literaturę uzupełniającą.
OpisPodręczniki zawodowe:
Stosowanie przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony przeciwpożarowej oraz ochrony środowiskaPrzestrzeganie przepisów prawa i zasad ekonomiki w ochronie zdrowiaNawiązywanie i utrzymywanie kontaktów międzyludzkichStosowanie zasad racjonalnego żywieniaCharakteryzowanie funkcji narządów organizmu człowiekaZastosowanie żywności do zaspokajania potrzeb organizmuPlanowanie żywienia odpowiednio do potrzeb organizmuStosowanie zasad racjonalnego żywieniaOkreślanie stanu odżywienia człowiekaPlanowanie żywienia w profilaktyce chorób cywilizacyjnychZapewnianie jakości zdrowotnej żywności i żywieniaProwadzenie gospodarki produktami żywnościowymiOrganizowanie procesów technologicznychSporządzanie oraz ekspedycja potraw z owoców i warzywSporządzanie oraz ekspedycja zup i sosówSporządzanie oraz ekspedycja potraw z jaj, mleka i jego przetworówSporządzanie oraz ekspedycja potraw z kasz i mąkiSporządzanie i ekspedycja potraw z mięsa zwierząt rzeźnychSporządzanie i ekspedycja potraw z drobiu oraz rybSporządzanie i ekspedycja napojów, deserów oraz dietetycznych wyrobów ciastkarskichWykorzystanie żywności specjalnego przeznaczeniaPlanowanie podstawowego żywienia dietetycznego oraz diet w chorobach na tle niedoborów żywieniowychPlanowanie diety lekko strawnejPlanowanie diety ubogo energetycznejPlanowanie diety z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego oraz diet w zaburzeniach czynnościowych jelitPlanowanie diety bogatobiałkowej i diety niskobiałkowejPlanowanie diety z ograniczeniem tłuszczu oraz diety z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanówPlanowanie diet z modyfikacjami składników mineralnych i diet z modyfikacjami konsystencjiPlanowanie diet niestandardowychProwadzenie dokumentacji żywieniowej pacjentówProwadzenie edukacji żywieniowejProwadzenie gabinetu dietetycznego
E-podręczniki do kształcenia w zawodzie dietetyk - zestawienie dostępnych zasobów edukacyjnych.
Na publikację składa się 32 tematycznych podręczników przygotowujących do pracy w zawodzie Dietetyk. Każdy z podręczników zawiera:
wymagania wstępne oraz wykaz potrzebnych umiejętności w zawodzie Dietetyk,
cele kształcenia, wykaz umiejętności, jakie można ukształtować podczas pracy z poradnikiem,
materiał nauczania, „pigułkę” wiadomości teoretycznych niezbędnych do opanowania
treści jednostki modułowej,
zestaw pytań przydatny do sprawdzenia poziomu opanowania podanych treści,
ćwiczenia pomagające zweryfikować wiadomości teoretyczne oraz ukształtować umiejętności praktyczne,
sprawdzian osiągnięć, przykładowy zestaw zadań i pytań,
literaturę uzupełniającą.
Opis
Podręczniki zawodowe:
Stosowanie przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony przeciwpożarowej oraz ochrony środowiska
Przestrzeganie przepisów prawa i zasad ekonomiki w ochronie zdrowia
Nawiązywanie i utrzymywanie kontaktów międzyludzkich
Stosowanie zasad racjonalnego żywienia
Charakteryzowanie funkcji narządów organizmu człowieka
Zastosowanie żywności do zaspokajania potrzeb organizmu
Planowanie żywienia odpowiednio do potrzeb organizmu
Stosowanie zasad racjonalnego żywienia
Określanie stanu odżywienia człowieka
Planowanie żywienia w profilaktyce chorób cywilizacyjnych
Zapewnianie jakości zdrowotnej żywności i żywienia
Prowadzenie gospodarki produktami żywnościowymi
Organizowanie procesów technologicznych
Sporządzanie oraz ekspedycja potraw z owoców i warzyw
Sporządzanie oraz ekspedycja zup i sosów
Sporządzanie oraz ekspedycja potraw z jaj, mleka i jego przetworów
Sporządzanie oraz ekspedycja potraw z kasz i mąki
Sporządzanie i ekspedycja potraw z mięsa zwierząt rzeźnych
Sporządzanie i ekspedycja potraw z drobiu oraz ryb
Sporządzanie i ekspedycja napojów, deserów oraz dietetycznych wyrobów ciastkarskich
Wykorzystanie żywności specjalnego przeznaczenia
Planowanie podstawowego żywienia dietetycznego oraz diet w chorobach na tle niedoborów żywieniowych
Planowanie diety lekko strawnej
Planowanie diety ubogo energetycznej
Planowanie diety z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego oraz diet w zaburzeniach czynnościowych jelit
Planowanie diety bogatobiałkowej i diety niskobiałkowej
Planowanie diety z ograniczeniem tłuszczu oraz diety z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów
Planowanie diet z modyfikacjami składników mineralnych i diet z modyfikacjami konsystencji
Planowanie diet niestandardowych
Prowadzenie dokumentacji żywieniowej pacjentów
Prowadzenie edukacji żywieniowej
Prowadzenie gabinetu dietetycznego